FinFacts zakelijk

Korte berichtjes met (bespaar)tips, informatie en handige tools voor bedrijven en ondernemersGrotere aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders van verenigingen en stichtingen

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

Sinds 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Het gaat om verenigingen en stichtingen van klein tot groot, dus van beroepsorganisaties tot gezelligheids- en sportverenigingen. De nieuwe regels en verplichtingen moeten misstanden zoals ‘een greep uit de kas’ en vriendjespolitiek onmogelijk maken.

Aansprakelijkheid

Met deze wet is de aansprakelijkheid van een bestuurder van een vereniging of stichting nu net zo streng als voor een bestuurder van een besloten of naamloze vennootschap. Dat betekent dat een bestuurder in geval van ernstig wanbeleid of bij een faillissement hoofdelijk aansprakelijk kan worden gesteld. Dat kan ook gaan om ernstig wanbeleid door een medebestuurder.
Grotere aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders van verenigingen en stichtingen

Wat moet u doen?

Om problemen te voorkomen is allereerst van belang dat uw vereniging of stichting de nieuwe regels voor bestuur en toezicht naleeft. Vervolgens is het van belang dat de vereniging of stichting beschikt over een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering met dekking voor hoofdelijke aansprakelijkheid. Met deze verzekering wordt het privévermogen van bestuurders, commissarissen en toezichthouders beschermd. De verzekerde limiet van deze verzekering moet toereikend zijn.

Neem gerust contact met ons op als u hierover meer informatie wilt.
Gratis tool
Hoe groot is het risico op een cyberincident in uw bedrijf?

Cybercrime

Cybercrime is een groot probleem voor steeds meer bedrijven. Vaak wordt gedacht dat kleinere bedrijven niet interessant genoeg zijn voor cybercriminelen. Helaas is het tegendeel waar. Ook kleinere bedrijven worden regelmatig het slachtoffer van cybercrime. Meer dan de helft van de cyberaanvallen in Nederland is zelfs specifiek gericht op het midden- en kleinbedrijf.

Welke risico's loopt u?

Wilt u weten of uw bedrijf gevaar loopt en wat u daaraan kunt doen? Vul dan deze online vragenlijst in. U hoeft slechts 11 vragen te beantwoorden om te weten welke risico's uw bedrijf loopt en welke concrete stappen nodig zijn om de cyberweerbaarheid te vergroten.
Grotere aansprakelijkheidsrisico’s voor bestuurders van verenigingen en stichtingen